2023-ban kulturális és közösségi funkciókkal újranyit a Merlin

A Városháza udvarán, a leendő Városháza Park területén álló, közel 100 éves épületet a legtöbben a húsz éven keresztül itt működő Merlin Színház miatt ismerik. A Merlin 2011-es bezárása óta üres, pusztulóban lévő épületet most felújítja és megnyitja a Főváros. 

A Városháza Park tervezésével és a Városháza Károly körúti homlokzatának felújításával egy időben elinduló felújítás a Merlin épületet jelenlegi formájában újítja fel nettó 413 millió forintból. A felújítás után kulturális-közösségi funkciókat kap, helyet kapnak benne a Főváros részvételiségi programjai is. 

A tervek már elkészültek, ha a jelenleg zajló közbeszerzés sikeresen zárul, akkor 2022. őszére már be is fejeződik a felújítás, és a budapestiek újra birtokba vehetik az épületet, és ezzel a Városháza udvarának egy darabját is. (Frissítés: A közbeszerzés lezárult, a felújítás után a Merlin épület 2023 tavaszán nyithat meg.)

Nem a Merlin épület lesz az egyetlen kulturális, közösségi hely a megújuló Városházán: a Gerlóczy utca felőli szárny romos állapotú földszinti helyiségeibe – természetesen felújítás után – a Budapest Galéria kiállítóterei költöznek. A többi földszinti helyiség a későbbiekben szintén kulturális és ügyfélszolgálati funkciót kap majd. Ahhoz, hogy a Városháza valóban egy nyitottan működő, izgalmas hely legyen, elengedhetetlen szükség van ezekre az új helyiségekre, új funkciókra. 

Az egykori Merlin Színház, eredetileg transzformátorház épülete 2021. nyarán.

Átalakított áramátalakító 

A ma már egyezményesen Merlin épületnek hívott két szintes, art deco stílusú épületet 1928-ban adták át, mint a pesti elektromos hálózat fontos elemét. Az egyre jobban kiépülő és egyre nagyobb terheléssel üzemelő hálózatnak ebben az időszakban városszerte új áramátalakítókra, transzformátorházakra volt szüksége. (Transzformátorházként működött például az 1909-ben átadott Tűzoltó utcai Trafó, vagy az 1930-as években épült Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeum is.) A helyet az akkori városrendezési tervek és az elektromos hálózat csomópontjai jelölték ki, így született meg 1926 és 1928 között egy első ránézésre esetleges, de valójában nagyon átgondolt ponton a Központi Városháza áramátalakítója. 

Az elektromos hálózat fejlődésével az épület több évtizedes működés után fölöslegessé vált, majd az 1990-es évek legelején új, kulturális funkciót kapott: falai között jött létre a hazai idegennyelvű színjátszás bölcsője, a Merlin Színház. 

Megjelent: 2022. február 3.
Frissítve: 2022. július 7.